BSH 2020 Permohonan Baru Tarikh Bantuan Sara Hidup

Semua maklumat mengenai Bantuan Sara Hidup terdapat di halaman ini. Sekiranya terdapat kekeliruan di antara topik keinginan anda, jangan ragu dan hubungi saya melalui akaun twitter yang disebutkan. Ia akan menggembirakan saya.

Hari ini keprihatinan kami adalah untuk memberikan maklumat mengenai BSH2020.
Mula-mula kami memperkenalkan bahawa apa itu BSH.
Ini adalah singkatan dari Bantuan Sara Hidup.
Pada dasarnya di bawah Pengawasan pentadbiran sebelumnya, Sheme ini pada dasarnya berasal dari Bantuan Rakyat 1Malaysia.
Pada tahun 2012 ia diperkenalkan untuk membantu keluarga yang memerlukan bagaimana berpendapatan rendah
dari segi tunai bersih.

Kemas kini terbaru terkini mengenai BSH2020 dari PM Tan Sri Muhyiddin Yassin. Bantuan tambahan akan diberikan di BPN 2.0 mulai bulan Oktober. Penerima BPN tidak perlu memohon bantuan ini dan secara automatik akan menerima bantuan ini. Pembayaran untuk BPN 2.0 akan disalurkan dalam waktu terdekat pada Oktober 2020 dan Januari 2021

Permohonan baru
15 Oktober 2020

Fasa pertama
Akhir Oktober 2020

Fasa Kedua
Januari 2021

 

Akaun Twitter kami

Bantuan Sara Hidup Chart

Beberapa pihak pernah mengecam keras skema itu dan melabelnya sebagai rasuah untuk membeli undi daripada orang ramai. Tetapi pemerintah yang berkuasa mengekalkan skim pemberian wang tunai setelah kemenangan bersejarah dalam Pilihan Raya Umum ke-14.

Perdana Menteri kita Tun Dr. Mahathir kemudiannya mengumumkan bahawa pemberian wang tunai akan dihentikan secara beransur-ansur sebelum penghapusan sepenuhnya.

Pada bulan November 2018, Pakatan Harapan membentangkan belanjawan nasional pertama yang merangkumi peruntukan RM5 bilion untuk BSH. Ia menyasarkan untuk memberi manfaat kepada sekurang-kurangnya 4.1 juta isi rumah berpendapatan rendah walaupun jumlahnya lebih rendah daripada skema sebelumnya.

Malangnya, ia tidak termasuk individu tunggal berpendapatan rendah yang berhak mendapat pembayaran BR1M sebelumnya.

Menariknya, hanya dua minggu yang lalu kerajaan mengumumkan bahawa BSH kini akan berkembang menjadi individu bujang berpendapatan rendah dengan peruntukan tambahan sebanyak RM300 juta.

Mengapa berlaku kegagalan membuat keputusan lagi?

Mungkin, pemberian wang tunai lebih daripada sekadar memberi bantuan kewangan kepada mereka yang memerlukan.

Kesan BSH terhadap Ekonomi Malaysia
Baiklah, jawapannya terletak pada kesan BSH terhadap ekonomi Malaysia secara keseluruhan. Apabila kerajaan membelanjakan RM5 bilion kepada isi rumah berpendapatan rendah, ini memberi kesan besar kepada aktiviti ekonomi. Kerana setelah penerima BSH membelanjakan wang itu, mereka yang memperolehnya akan membelanjakan perkara lain juga.

Kesan pengganda bergantung pada kadar cukai dan sejauh mana pendapatan yang dibelanjakan seseorang berbanding dengan menyimpannya, yang juga dikenal sebagai kecenderungan marjinal untuk dimakan (MPC).

Katakanlah Ali membelanjakan 90% wang untuk membeli bahan makanan dari Ahmad setelah menerima wang tunai RM1,000. Ahmad akan memperoleh pendapatan sebanyak RM900. Dia akan ditinggalkan dengan RM720 setelah membayar cukai 20%. Sekali lagi, Ahmad kemudian membelanjakan 90% daripada pendapatannya untuk membeli sesuatu yang lain (90% * RM720). Roda terus berpusing sehingga mencapai had.

Secara matematik, pengganda fiskal dikira seperti berikut:

Pengganda fiskal = 1 / [1 – MPC (kadar 1-cukai)]

Dengan peruntukan RM5.3 bilion untuk keseluruhan skim BSH, wang yang diedarkan dalam ekonomi Malaysia adalah sekitar RM19 bilion dengan kadar cukai purata 20% dan MPC 90%.

Mengapa 90% MPC tetapi tidak 80% atau 70%? Ini subjektif tetapi konsepnya adalah bahawa semakin sedikit anda memperoleh, semakin tinggi bahagian pendapatan yang akan anda belanjakan. Masuk akal bukan?

Wah! Bayangkan jumlah wang yang dibelanjakan untuk meningkatkan aktiviti ekonomi bersama dengan kesan berlipat ganda sejak diperkenalkannya BR1m pada tahun 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *