Selebriti Malaysia Neelofa Diketengahkan Lagi Kerana Melanggar

KUALA LUMPUR: Selebriti dan usahawan terkenal Malaysia, Noor Neelofa Mohd Noor didakwa melanggar peraturan perintah kawalan pergerakan (MCO) yang melarang lawatan Hari Raya minggu lalu.

Selebriti itu, yang dikenali sebagai Neelofa, dikatakan telah melanggar prosedur operasi standard (SOP) MCO dengan mengadakan perjumpaan keluarga pada hari pertama Hari Raya Aidilfitri di sebuah kediaman di Ampang pada hari Khamis (13 Mei).

Media Malaysia melaporkan bahawa dugaan kejadian itu terungkap setelah kakak Neelofa, Noor Nabila, menyiarkan klip pendek di Twitter bertajuk “1 syawal yang penuh mulia (hari pertama Syawal yang penuh dengan keberkatan)”, yang menunjukkan Neelofa dan keluarganya ahli saling memberi salam di sebuah rumah.

Klip itu, yang sejak itu dikeluarkan, menarik perhatian pengguna media sosial yang memanggil selebriti itu kerana melanggar SOP yang melarang lawatan keluarga semasa perayaan Hari Raya.

Berdasarkan tangkapan skrin, orang yang dilihat dalam klip tersebut termasuk Neelofa dan suaminya, yang terkenal sebagai PU Riz, serta ahli keluarga yang lain.

Minggu lalu, pemerintah Malaysia mengumumkan bahawa lawatan Hari Raya tidak dibenarkan semasa perayaan Aidilfitri pada hari Khamis kerana seluruh negara sekali lagi berada dalam keadaan terkunci, memandangkan peningkatan kes COVID-19 di seluruh negara.

Orang yang melanggar larangan itu – termasuk isteri seorang polis yang melakukan lawatan Hari Raya ketika dia bertugas di sekatan jalan raya di Putrajaya – ditampar dengan kompaun bernilai RM2,000 (US $ 484).

Berikutan kegemparan media sosial mengenai tuduhan pelanggaran SOP selebriti itu, polis mengesahkan bahawa siasatan sedang dijalankan.

Menurut Bernama, Ketua Polis Daerah Brickfields Asisten Komisioner Anuar Omar berkata pada hari Selasa bahawa polis telah merakam kenyataan dari selebriti itu dan sembilan individu lain.

Kenderaan yang membawa selebriti dan keluarganya meninggalkan ibu pejabat polis daerah Brickfields sekitar jam 5.40 petang, lapor Bernama.

AC Anuar sebelumnya dikutip mengatakan bahawa laporan polis dibuat berhubung video viral berdurasi 26 saat yang dimuat naik di akaun Instagram saudara perempuan selebriti tempatan itu.

“Dipercayai bahawa video tersebut dikeluarkan dari akun setelah menjadi viral di media sosial,” katanya, menurut Bernama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.